Project Delft | Light-Filled Living Room

29.05.19

Hey guys, it’s Holly here and I’m back to share with you the other half of my personal project, the recent renovation works in my home in Delft. As you’ll recall from the last post we extended the lower floor of our home to make space for a larger kitchen (read all about that here) and larger living space. On our Instagram feed you can find the whole renovation progress under our story highlight called ‘ProjectDelft‘ if you need to catch up on the backstory a bit. But today we are opening our doors to you again and sharing with you the new living room.

The goal in this extended space was to create a luminous, light-filled living area that feels spacious despite it’s humble size, with plenty of contrast and materiality to counterbalance it’s pared back sensibilities. The result is a clean, casual yet layered room that allows for maximum light no matter the season.

A quick re-cap on the project >> In favour of more living space and a much larger kitchen, we did away with an existing extension comprising of a laundry and guest bathroom. This was achieved by redirecting the staircase and changing the layout to accommodate a guest toilet while still being able to create a larger and more functional living space. The new layout makes so much more sense and has facilitated an open-plan, functional and light-filled living room for myself and my family.

For the base work we used Strong White by Farrow & Ball for the walls, and for our floors we worked with local wood supplier The Wood Store, opting for warm, pale oak planks with a subtle knot for movement and texture.

To warm an otherwise cool space, we brought in casual linen curtain panels which frame the new back facade and create privacy and a sense of comfort to the room. We chose to work with Magic Linen for these, drawn to the simplicity of the pleat-less panels and the soft quality and effortless drape of the linen, which is spun in Lithuania.

Adding to the relaxed vibe is a large chocolate brown sisal rug, from our own studio collection, which is so functional for family life but also offers a warmth and contrast that the space needed.

We also brought in gorgeous linen sofa covers from Bemz – specifically the Brero Lino Natural by Designers Guild,  a pre-washed linen for the Söderhamn sofa (in the regular fit). The fabric weaves together both flax and white tones which makes it beautifully textured but lends itself to the clean, unfussy vibe in the space. We have removed the covers several times for washing and they have come up really nicely each time. It’s a very easy cover to have in a household that doesn’t like to be precious but love the look and feel of a light sofa.

One of the best things about this extension is the skylight, which we almost didn’t end up doing but are so glad we did. No matter the weather, it is always bright and airy in this space, and in the late afternoon the light hitting the glass panels from above casts a beautiful pattern onto the wall opposite the sofa.

Striking a balance between casual and collected, we love the mix of furniture in the space from some of our favourite small labels including Kovac Family‘s easy going ‘Not So Low’ chair in waxed oak featuring a cane seat and back and modular wall shelving system by Munk Collective in veneered walnut. More on that below.

A selection of special vintage pieces I have gathered over the years including the midcentury serving trolley I had hand woven in Danish papercord, a memphis style solid marble coffee table from the 80s with lots of vein, mid-century art and accumulated ceramics collection add understated eclecticism. The mix of materials – the varying wood tones, the linen, marble, cane, papercord, ceramic and sisal – all contribute to the texture and tactility we wanted to see and feel in here.

This shelving system, called ‘Climb’ by Danish label Munk Collective, really brought the space together. A suitably minimalistic modular system made from veneered walnut, it has added depth and contrast and a place to display my favourite accessories and book titles, while framing the television. It comes in three standard sizes and we compiled this particular shape using one large and three small shelving units and mounted it onto the wall so it ‘floats’ slightly. It’s wonderfully simple by definition, but has an delicacy in the lines and a Danish-meets-Japanese look to it that I love.

The oak dining table and mix of chairs – including the CC stool in oak from Rex Kralj, the CH23 chair by Carl Hanson & Son and some vintage chairs I’ve collected along the way – came along with us from the last set up, paired with the IC pendant from Flos, String cabinet and a piece of abstract art by multidisciplinary mid-century artist Antoinette Gispen, the daughter of iconic Dutch industrial designer Piet Gispen. It is an intricate and delicate screenprint on rice paper created in 1970.

So that’s it! You’ve now seen the whole extension from the front to the back and I thoroughly home you have enjoyed this two-part series.

If you have any questions or would like to know where anything is from, ask away in the comments section below.

Holly

Styling and Photography: Avenue Design Studio 

8 Responses to “Project Delft | Light-Filled Living Room”

  1. Katie says:

    This is such a lovely, light-filled space. I love the drape of the curtains, could you please share how they are hung and the hardware you used?

    • Holly says:

      Thanks Katie. The curtains are simple linen panels without pleats (from Magic Linen) hung with hooks on a ceiling mounted railing. The look is relaxed and not too ‘full’ which is what we were after in this space, the goal being to maximise the back facade and light flow. Holly

  2. LUCY says:

    love your ceramics, where are the ones on the coffee table from?

    • Holly says:

      Thank you, Lucy. Both pieces on the coffee table are vintage, as is the mini bud vase collection displayed on the wall unit. However a couple of the vases are by Dutch ceramicist Ineke van der Werff.

  3. Marie says:

    Hi there, this is absolutly stunning!

    Can you please tell me where the beautiful lamps are from?

    Cheers from Switzerland!

    • Holly says:

      Thank you very much! The ceiling pendant in the living room is the rice paper shade by Hay. The floor-to-ceiling lamp beside the wall unit is the Parentesi by Flos.

  4. Marina says:

    What a calming aesthetic! I love the different shades and simplistic, earthy colour palette. I’m an interior designer at Vessel Furniture and adore your blog! x

Leave a Reply